Smaken er mildt sagt spesiell, og fremstår som en blanding av alle alkoholholdige drinker under 20% du noen gang har smakt, og øl er nok neppe det første du tenker at det er. I polets egen avis - vinbladet - hevdes det at smaken ligner mer på en naturvin eller en naturlig eplesider enn noe av det ølet du noen gang har smakt. Personlig kan det best beskrives som en veldig sur utgave av Champagne, kanskje fordi bryggeteknikken som blir brukt til Lambic-ølet ikke er helt ulikt Champagnens.
Ikke overraskende har geuze fått tilnavnet "ølets champagne". Men mens champagne tilsettes sukker og gjær før annengangsgjæringen, er det i geuze kun snakk om naturlig gjær og restsukkeret i den unge lambicen. Blandingsforholdet er gjerne 60-70 % ung lambic (opp til ett år gammel) og 30-40 % modnet (to og tre år). Jo høyere andel gammelt øl, desto større dybde og lengde får smaken.
Den nevnte annengangsgjæringen skjer ved at ølet tappes på flasker og får stå i 6-18 måneder før det selges. Ølet utvikles selvfølgelig gjennom flaskemodningen, men den største delen av skylda for at Lambicen smaker som den gjøre må nok selve bryggingen ta. For selv om vanlige ingredienser som lyst, maltet bygg og en andel fersk, umaltet hvete er inne i bildet, benyttes det for eksempel ca. 6 ganger mer humle enn i bryggingen av vanlig øl. Et lambic-bryggeri bruker dessuten vanligvis tre-fire gjærstammer for å lage noen ulike øltyper, til forskjell fra undergjæret øl som inneholder én.
Jeg trengte selv to glass med tilvenning før jeg kunne akseptere den spesielle smaken. En sur smak du ikke kan holde ut med gjennom mange flasker, men absolutt forfriskende på sin spesielle måte.
I lambicbryggeriene er det ikke uvanlig med over 100 ulike stammer av gjær og annen mikroflora i bryggeprosessen. Dette fører til at det er vanskelig å si noe om resultatet før du står der med flasken i hånden tidligst 6 måneder etterpå. Eller som Lambicbrygger Armand Debelder sier; "Lambic kan brygges med to fingre. De må holdes krysset i håp om at alt skal gå bra".
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar